Door Heemkundekring Onder Baronie en Markiezaat Sprundel zijn vijf wandelingen in en rond Sprundel uitgezet. Hieronder vindt u een korte beschrijving met fotoimpressie en de routebeschrijving van deze wandelingen. De uitgebreide routebeschrijving van deze kuierpadjes is te verkrijgen bij dorpshuis De Trapkes en bij verschillende Sprundelse ondernemers.

Beleef Sprundel Kuierpadjes 2

Scherpenbergroute

Lengte route:
11 km

Start:
Dorpshuis De Trapkes Sprundel

Ondergrond:
deels onverhard (3 km)

U wandelt door en langs het “Vorenseinde”. Vorenseinde (letterlijk het einde van het landgoed van de Heren van Voorne) is tot 1811 een zelfstandig dorp geweest, behorend tot het Markiezaat van Bergen op Zoom dat in Sprundel grensde aan de Baronie van Breda. Het is een zeer oud en fraai landschap met boerderijen, akkers, weilanden en enkele bospercelen.

Beleef Sprundel kuierpadjes 4

Zurendonkroute

Lengte route:
9,5 km

Start:
Dorpshuis De Trapkes Sprundel

Ondergrond:
deels onverhard (1 km)

De wandeling voert door een open landschap met flinke hoogteverschillen en verspreide boerderijen. De Zwarte Blik is een laagte waar de Bliksloot doorheen stroomt. De wandeling brengt u naar de Zurendonksestraat en Bakkersmeer (een ven in het vroegere veengebied). Dit is een gebied dat tot in de 20e eeuw heide was. Het agrarisch landschap is hier dus erg jong. U maakt kennis met een restant van een oude houtwal. Houtwallen waren tot in de 20e eeuw fraaie perceelscheidingen in het kleinschalige Brabantse landschap.

Beleef Sprundel Kuierpadjes 5

Lokkerbergroute

Lengte route:
9,5 km

Start:
Dorpshuis De Trapkes Sprundel

Ondergrond:
deels onverhard (3 km)

Deze wandeling, voor een deel door stiltegebieden, voert u door een zeer afwisselend gebied over prachtige weggetjes waar eigenlijk alles is terug te vinden wat het landschap bij Sprundel zo boeiend maakt. U komt langs het natuurgebied  de Pannenhoef en passeert verschillende waterlopen. Het historische Hippelpad biedt u een mooi vergezicht op de Sprundelse kerk en molen.

Beleef Sprundel kuierpadjes 6

Munnikenheideroute

Lengte route:
9 km

Start:
Dorpshuis De Trapkes Sprundel

Ondergrond:
deels onverhard (2 km)

Deze wandeling voert door een landelijk gebied met afwisselende panorama’s waarin veel valt te zien. Het dorp St. Willebrord en de buurgemeente Etten-Leur zijn in de verte te aanschouwen. De wandeling gaat over het historische Hippelpad, wat bij de laatste ruilverkaveling gedeeltelijk werd verlegd. De route voert over rustige wegen. U komt langs de Sprundelse molen.

Beleef Sprundel kuierpadjes 7

Bliklooproute

Lengte route:
19 km

Start:
Dorpshuis De Trapkes Sprundel

Ondergrond:
deels onverhard (3 km)

Deze wandeling is de langste, ongeveer 19 kilometer. De route bestaat uit delen van de eerste vier wandelingen. De naam Bliklooproute is gekozen omdat een groot deel van de wandeling in of vlakbij het soms duidelijk zichtbare dal van de Blikloop ligt. Tijdens deze route maakt u kennis met het zeer oude landschap rond het Vorenseinde.  In het jongere landschap, in het midden en oosten, zijn de kenmerken van turfwinning terug te vinden.

Bekijk ook:
beleef sprundel fietstochten
beleef sprundel wandelen meule-ommekes