75 jaar bevrijding wordt in Sprundel groots gevierd

Van 26 oktober t/m 3 november wordt herdacht dat Sprundel 75 jaar geleden in de nacht van 28 op 29 oktober bevrijd is van de Duitse overheersing.

  • Op zaterdag 26 oktober is er in de St. Janskapel een Viering waarin plechtig wordt gedacht aan de Sprundelse slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog.
  • Speciaal voor de jeugd laat de plaatselijke jeugdraad op zaterdag 2 november in De Trapkes een bevrijdingsbal plaatshebben.
  • Groots wordt uitgepakt op zondag 3 november met een historische optocht. Bij dorpshuis De Trapkes vertrekt dan om 13.00 uur een bevrijdingsstoet. Daarin rijden volledig uitgeruste jeeps, GMC-trucks en een Dodge-truck van de Timberwolves mee. Dat zijn voertuigen van de Amerikaanse 104e infanterie divisie die Sprundel bevrijdde. Een vriendengroep heeft de voertuigen in een loods van Adrie Rens in oorspronkelijke staat gebracht en presenteert ze, uiteraard in bij die tijd horende uniformen.
    Er zijn foto’s die tonen hoe destijds in het dorp de bevrijding gevierd werd. Ook nu zullen er door paarden getrokken versierde platte wagens meerijden en zijn er loopgroepen in kledij van de jaren veertig. Tevens trekt schuttersgilde St. Jan Baptist mee door de straten. Voor wagens en loopgroepen zijn er al een aantal opgaven binnen, maar meer deelnemers blijven voorlopig zeer welkom. Zij kunnen zich aanmelden bij de werkgroep Beleef Sprundel van de plaatselijke Verenigingsraad. Deze werkgroep, die de festiviteiten coördineert, bestaat uit Wim van Oorschot, Wim Vergouwen, Jan Boeren, Nicojan Lazeroms, Adrie van Ginneken en Jac van Trijp.
  • In De Trapkes wacht zondagmiddag 3 november een programma, waarbij oorlog en bevrijding centraal staan. Er worden foto’s en een film vertoond van de bevrijding en de oorlog. Een aantal mensen komt over tijd die vertellen. Daaronder oud-Sprundelaar Jan van de Riet, die de oorlog zelf meemaakte. Muziek van fanfare DHV-VHV, Jazz O’leans (oude stijl jazz), een ‘Sprundelse Vera Lynn’ en Wim Blokland met zijn lied over de klokkenroof, brengen die middag een sfeer van toen tot leven.

Er zijn meer plannen, maar die behoeven nog nadere uitwerking.

Op woensdagavond 4 september om 19.30 uur is er in De Trapkes een bijeenkomst. Iedereen die nog ideeën heeft, mee wil helpen aan de aan de optocht of anderszins is daar van harte welkom.

De werkgroep Beleef Sprundel brengt in het kader van ‘’75 jaar bevrijding’’ een boekje uit. Daarin staan verhalen en foto’s over de oorlogstijd en bevrijding te Sprundel, alsmede een puzzel met daaraan gekoppeld een etalagewedstrijd. Wie voor een prijs in aanmerking wil komen moet zijn/haar oplossing van de puzzel voor 26 oktober inleveren. De bekendmaking van de prijswinnaars zal 3 november ’s middags in De Trapkes plaatshebben. Het boekje wordt gebruikt bij een project op basisschool Vinkenbos, maar is ook voor volwassenen interessant. Er worden daarom 750 exemplaren van gedrukt.