75 jaar bevrijding wordt in Sprundel groots gevierd.

Van 26 oktober t/m 3 november wordt herdacht dat Sprundel 75 jaar geleden in de nacht van 28 op 29 oktober bevrijd is van de Duitse overheersing.

 • Boekje ‘Sprundel 75 jaar bevrijd’
  Beleef Sprundel heeft samen met de Sprundelse heemkundekring Onder Baronie en Markiezaat een boekje gemaakt over de bevrijding van Sprundel, op 29 oktober aanstaande precies 75 jaar geleden. Wat deze bevrijding voor en de oorlogsgeschiedenis die daaraan vooraf ging betekende wordt met foto’s, vragen en opdrachten in beeld gebracht. Van het boekje worden duizend exemplaren gedrukt. Op maandagmorgen 7 oktober hebben. in basisschool Vinkenbos, directeur Ineke Zopfi en wethouder Laura Matthijssen de eerste boekjes in ontvangst genomen. De leerlingen van groep drie t/m acht gaan daarna in het kader van het project ’Sprundel 75 jaar bevrijd’ met de boekjes aan de slag. Het project duurt een week, daarna zijn de boekjes op verscheidene plaatsen in het dorp gratis verkrijgbaar. Er is ook een etalagewedstrijd aan verbonden. Op zondag 3 november om 16.00 uur ontvangen degenen die de vraag- en puzzelopdrachten het beste gemaakt hebben in De Trapkes een prijs.
 • Op zaterdag 26 oktober is er in de St. Janskapel een Viering waarin plechtig wordt gedacht aan de Sprundelse slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog.
 • Dinsdag 29 oktober D-Day. 75 jaar geleden is Sprundel bevrijd.
  Ceremonie op het Kloosterplein.
 • Speciaal voor de jeugd is er op zaterdag 2 november in De Trapkes een bevrijdingsbal.
 • Groots wordt uitgepakt op zondag 3 november met een bevrijdingsoptocht. Bij dorpshuis De Trapkes vertrekt dan om 13.00 uur de bevrijdingsstoet. Daarin rijden volledig uitgeruste jeeps en trucks van de Timberwolves mee. Het zijn voertuigen van de Amerikaanse 104e infanterie divisie die Sprundel bevrijdde. Verschillende door paarden getrokken versierde platte wagens rijden mee en er zijn een groot aantal (loop-)groepen, waaronder het schuttersgilde.
 • In De Trapkes wacht zondagmiddag 3 november een programma, waarbij oorlog en bevrijding centraal staan. Er worden foto’s en een film vertoond van de bevrijding en de oorlog. Een aantal mensen komt over tijd die vertellen. Muziek van fanfare DHV-VHV, Jazz O’leans (oude stijl jazz), zang van Sprundel Vocaal (onder andere liedjes van Vera Lynn) en Wim Blokland met zijn lied over de klokkenroof, brengen die middag een sfeer van toen tot leven.
 • Op zaterdag 23 en zondag 24 november vindt de jaarlijkse expositie Heemkundekring Onder Baronie en Markiezaat plaats, die onder andere in het teken van de Bevrijding van Sprundel zal staan.